Близо 500 милиона лева еднократни разходи ще струва изтеглянето от обращение

...
Близо 500 милиона лева еднократни разходи ще струва изтеглянето от обращение
Коментари Харесай

Ето колко ще ни струва влизането в еврозоната

Близо 500 милиона лв. еднократни разноски ще струва изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространението на еврото у нас. В сумата са включени разноски за подготовката на институциите и системите на страната за приемане на еврото, както и разнообразни административни разноски. Това излиза наяве от Проекта на Закон за въвеждане на еврото у нас.

Според документа влизането в еврозоната ще бъде по-изгодно за България в дълготраен проект, защото ще понижи разноските за превалутиране и ще спести забележителна сума от годишния бюджет. 

Съгласно Националния проект за въвеждане на еврото в България всеки един индивид, без значение дали е частен или обществен, трябва да бъде виновен за покриването на своите разноски, произлизащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка, написа NOVA.

Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, няма да бъдат компенсирани от държавния бюджет. Тези сметки са посочени в отчета за цялостна оценка на замяната на лв. с единната европейска валута в Закона за въвеждане на еврото.

За потребителите превалутирането на банковите им сметки ще е гратис, както и обмяната на левовете в брой в първите шест месеца след въвеждането на еврото. 

Вложените 500 милиона лв. в процеса на присъединение към еврозоната се чака да се отплатят в бъдеще посредством по-силна стопанска система и по-добри благоприятни условия за страната, е маркирано в Проекта на Закон за въвеждане на еврото. 

Припомняме, че Министерството на финансите пусна и информационен уебсайт, отдаден на въвеждането на еврото в България. В особено основаната графа " За еврото “ жителите и бизнесът ще намерят къси и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Друг акцент в електронната страница е рубриката " Вярно ли е, че “. В нея посредством обстоятелства е даден отговор на някои от най-често срещаните погрешни изказвания и неоснователни терзания, свързани с присъединението на България към еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР